Adsense Link 728 X 15;

Followers

Kerajaan Salah atau Lembab??

Posted by Haluan Kiri Thursday, February 3, 2011 0 comments
Adsense Content. recommended 336 X 300
The situation appears calm after a night of violence, as anti-government demonstrators gather in Tahrir square, the center of anti-government demonstrations, in Cairo, Egypt, Thursday, Feb. 3, 2011. Thousands of supporters and opponents of Egyptian President Hosni Mubarak battled in Cairo's main square all day Wednesday, raining stones, bottles and firebombs on each other in scenes of uncontrolled violence as soldiers stood by without intervening. Government backers galloped in on horses and camels, only to be dragged to the ground and beaten bloody.Kali ini aku nak tunjukkan kepada kawan-kawan aku yang still pertahankan kerajaan yang disifatkan mereka sbg kerajaan nak angkut 11 ribu mmg la slow sket. Ok,aku malas nak citer banyak tapi ini satu kisah yang aku dapat dari sorang student yang berada di mesir. Selalunyer kita akan percaya orang yang berada di tempat kejadian atau kita percaya dari cakap2 orang??mestilah percaya lagi orang yang ditempat kejadian tol x??Ini lah masalah mentaliti orang melayu sekarang ni.


Kalau kita tuduh pihak ni kita dituduh dgn tuduhan membabi buta. Ape??salah ke kalau kita menyokong rakyat kita di Mesir?kalau apa2 benda yang buruk terjadi pada student2 Malaysia kat sana nak salah kan siapa??rakyat??student??blogger??atau kerajaan???ini lah mentaliti orang melayu yang susah sangat nak terima,kalau kita tuduh kerajaan lembab dia kata kita ni anti kerajaan. Aku bukan anti kerajaan tapi kalau bab yang salah tetap aku kata salah, kalau betul aku akan sokong tapi dalam hal ni kerajaan kita lembab dalam tangani kes ni di Mesir. Betul rakyat kita ramai kat sana. Tapi dah hari ke-4 tapi kerajaan still tak dapat bawak balik student kita. Ok, bukan masalah kita kalau depa bawak balik lambat pun tapi parents depa camne??aku ada sedara mara aku kat sana n bukan main geram lagi aku.

Geram bukan pada orang lain tapi kerajaan yang sepatutnya diangkat sebagai "hero" oleh rakyat malaysia. Siapa lagi yang mampu tangani dan bawa balik rakyat kita kalau bukan kerajaan???Indonessia yang rakyatnya ada dalam 6 ribu lebih tapi berjaya bawa pulang bukan semua tapi sejumlah kecil. Dalam kes ini cuba pertimbangkan siapa lebih sayangkan nyawa rakyat mereka??Indonessia yang negara jauh lebih teruk  dari Malaysia dari segi ekonomi&politik dan jauh lebih miskin tapi berjaya angkut rakyat meraka.

Ni satu petikan yang aku amik dari sorang rakan aku di Mesir.


Salam. aku student mesir. kawasan yang masih 'hijau'. aku ni jarang tulis note, tapi sebab aku rasa ni perlu, maka aku tulis, dan korang tolonglah sebar2kan.

takda yang lebih tahu pasal mesir ni kecuali kami. kebanyakan berita di malaysia hanyalah 'lebat'2 belaka. kami taklah seteruk itu. berita2 macam ni akan membuatkan mak ayah kat sana risau, kan?

betul.

ada satu lagi yang anda semua tak tahu. kami bukan risaukan bunyi2 bom di waktu malam. belum terjadi lagi. tapi kami risau benda ni akan jadi worse. ah, kelakar aku rasa bila baca blog2 macam ni, 





apa yang korang tahu pasal kami di sini? bank dah banyak yang kena beku, kedai banyak dah tutup, harga barang naik mendadak, penjenayah terlepas. nak tunggu sorang pelajar kami maut kat kawasan 'hijau' ni baru nak menggelabah ke? 

betul, kami tak boleh menggelabah. kerajaan sedang keluarkan pelajar malaysia perlahan2. kami di kawasan 'hijau' ni perlulah bersabar. 

aku, secara peribadi, boleh bersabar. orang lain aku tak tahu. 

yang kami risau sekarang, kerajaan terlalu lambat ambil tindakan. embassy sekarang ni sgt susah nak dihubungi. pegawai2 negeri pun susah nak dikontek jugak. siapa kata kami terurus? lawak, lawak. macam korang pulak yang kat sini, kan? 

aku harap, ambiklah. walaupun sedikit lambat. asalkan jangan terlampau lambat. apa kerajaan nak tunggu zioonis campur tangan ke? nk tunggu amerika baling bom guna jet? 

ok, ingat tak, dulu2, ada satu kerajaan ni di pegang oleh parti Islam (algeria kot.) then, tiba2 perancis datang untuk jatuhkan balik kerajaan tu. macam tulah yang aku takut sebenarnya. jangan sampai diorang masuk campur. sekarang ni tentera macam menyokong pro-mubarak ni. saja nak laga2kan golongan anti dan pro. kalau dah sampai macam ni situasinya, susah dah kita nak keluar dari sini. 

sekejap, kami gembira kami akan keluar dari kancah ni. tapi, kejap sangat. datang balik rumours kata kawasan kami takkan keluar. u pun tak cuti. hakikat, kitorang sekarang ni cuak gila bila tahu ada kemungkinan kami tak keluar ke mana. 

ada pihak yang cuba telefon embassy. sejujurnya, kami tak dikompemkan lagi kami akan keluar dari sini. 
ada pihak2 yang yang dah gelabah semacam, termasuklah aku. 

bukan apa, ini bukan perang agama, utk aku masuk campur. ini hal kerajaan. aku takda hak pun nak bersuara. 

kerajaan, kalaulah kos nak selamatkan kami ni tinggi sangat, akan merugikan ekonomi negara, duit2 petronas tak mampu cover, nak majukan sangat negara, maka, buatlah kutipan derma. walaupun kemungkinan separuh tu masuk kat poket sesiapa, sekurang2nya adalah jugak duit. kalau taknak jugak, claimlah duit kami nanti, macam ALONG buat!!! 

sekarang ni takda apa. tapi sampai bila? kami tak perlukan golongan2 doktor yang bawak ubat, supply2 makanan tu semua. sini ada doktor dan makanan dah. keluarkan kami segera dan terancang. 

kami tak cukup berharga, kan? 

lagi sekali. 
sampai bila? 
nak tunggu kami yang di kawasan hijau  ni kena rompak ke? kena peluru? lawak.


kami tak kata kerajaan abaikan kami. kami tuduh melulu. tapi dah memang hakikat, embassy pun tak mampu nak kompemkan kami ni akan keluar dari sini. jadi, macamana kami tak risau?

kawasan 'hijau' yang korang kata tu, dah buat aku rasa gas pemedih mata. kat malaysia pun aku tak rasa. 

well, the truth is, kami ada makanan. tak perlulah nak bawak makanan banyak sgt. dan kami kesempitan. makanan ada la seminggu dua lagi, tapi keamanan dan ke'hijau'an kami pun tak tahu lagi sampai bila. kerajaan tak mampu nak comfirmkan situasi kami lagi. kelak kaherah dan iskandariah dan di evakuasi, kami terkapai2 tanpa pegawai sebab semuanya nak balik malaysia jugak. lagi2lah kami di kawasan yang bukan kawasan utama. 


sebarkanlah benda ni. sebarkan sehabis daya kalian. TV3, akhbar, facebook, blog, sebarkanlah, tolong. kami tak harap kami diselamatkan sekarang jugak. tapi bagi kami jaminan kami akan keluar. dan kami diselamatkan SEBELUM US dan yahudi masuk campur lebih teruk lagi. tunjukkanlah tanda2 kalian prihatin terhadap nasib kami. kami tidak tuduh anda tidak ambil tahu, tapi tunjukkanlah bukti bahawa anda ambil tahu hal kami.


 kami di kawasan hijau tinggal sikit. banyak senior dah gerak ke cairo. tinggallah kami segelintir kami yang terkontang kanting di sini tak tahu apa akan terjadi. sebab tulah kemungkinan kami akan diabaikan semakin tinggi.

kalau betul kami diabaikan, sebahagian besar kami akan lari ke mansurah atau kaherah dengan risiko sendiri. andai kata ajalnya di sini, doakanlah rohnya diredhai. 

banyak yang di atas hanyalah rumours. tapi jangan pernah main2 dengan rumours. masakan pokok bergoyang kalau tiada angin, kan?

terima kasih kerana sudi membaca. 

wassalam.

p/s: Aku lebih percaya pelajar di Mesir dari orang yang tak leh terima kenyataan yang kerajaan kita lembab!!

Adsense Content. bottom of article

0 comments:

Post a Comment

Admin tidak bertanggungjawab atas sebarang komen yang menyalahi undang-undang negara. Semua komen yang dibuat adalah milik peribadi dan tiada kena mengena dengan pihak admin. Admin berhak membuang/delete komen yang berunsur hasutan dan tidak beretika.
-HK-

Penafian

1. Segala artikel di blog ini adalah sekadar perkongsian pengalaman dan informasi sahaja. Ia bukan nasihat rasmi atau akan berkesan atau berguna untuk pembaca.

2. Segala praktik yang pembaca lakukan melalui pembacaan sesuatu artikel di blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca itu sendiri sama hasilnya untung atau rugi. Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atasnya.

3. Tidak dijamin segala artikel di blog ini memberikan hasil seperti mana yang dinyatakan. Terdapat banyak faktor yang menentukannya.

4. Segala komen yang diberikan oleh pembaca adalah di bawah tanggungjawab mereka sendiri jika ia melanggar undang-undang negara. Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atasnya atau ke atas individu tersebut.

Sekian untuk makluman dan tindakan anda. Sebarang kemusykilan dan pertanyaan bolehlah dihantar ke email beralamat haluankiri86@gmail.com