Adsense Link 728 X 15;

Followers

8 pemain Badminton Wanita Disingkir Daripada Sukan Olimpik 2012

Posted by Haluan Kiri Friday, August 3, 2012 0 comments
Adsense Content. recommended 336 X 300

Badminton News: Yang Yu, Wang XiaoliPersekutuan Badminton Dunia (BWF) telah membuat keputusan menyingkirkan lapan pemain wanita daripada beraksi pada Sukan Olimpik 2012.

Empat pasangan beregu itu masing-masing satu dari China dan Indonesia serta dua dari Korea Selatan telah dibatalkan penyertaan mereka serta-merta setelah didakwa terlibat dengan skandal mengatur perlawanan.
"Satu perbicaraan telah diadakan dan kami telah mencapai persetujuan untuk menyingkirkan kesemua lapan pemain badminton terbabit daripada Sukan Olimpik.
"Lapan pemain wanita itu didakwa kerana bermain sambil lewa serta dengan sengaja tidak mahu memenangi perlawanan sehingga mendatangkan pandangan negatif orang ramai terhadap sukan badminton," kata jurucakap BWF semalam.
Antara aksi yang mendapat cemuhan peminat di Arena Wembley kelmarin ialah perlawanan antara beregu No. 1 dunia dari China, Yu Yang/Wang Xiaoli dan gandingan bukan pilihan dari Korea Selatan, Jung Kyung-eun/Kim Ha-na.
Yu Yang/Xiaoli dilihat sengaja 'menghadiahkan' kemenangan kepada lawan mereka dari Korea Selatan itu sehingga menyebabkan mereka terus disiasat oleh BWF sejurus selepas tamat perlawanan.
Dengan kekalahan itu, Yu Yang/ Xiaoli dapat mengelak daripada menentang rakan senegara mereka, Tian Qing dan Zhao Yunlei pada peringkat suku akhir.
Selain kedua-dua beregu tersebut, dua lagi beregu yang turut menerima hukuman yang sama ialah gandingan Ha Jung-eun/Kim Min-jung dari Korea Selatan dan Meiliana Jauhari/Greysia Polii (Indonesia).
"Kami sudah layak, jadi mengapa perlu membazirkan tenaga? Ia tidak perlu untuk bekerja keras lagi kerana sudah layak ke pusingan kalah mati," kata Yu Yang.
Jurulatih Korea Selatan, Sung Han-kook pula berkata, gandingan China itu tidak mempunyai semangat kesukanan.
"Kita dapat melihat sendiri bagaimana mereka (Yu Yang/Wang Xiaoli) beraksi.
"Mereka seolah-olah sengaja tidak mahu mendapatkan mata," tegasnya.
Dalam pada itu, Jawatankuasa Olimpik China dilapor telah menja lankan siasatan terhadap dakwaan tersebut.
"Jawatankuasa Olimpik China menentang sebarang salah laku yang melanggar semangat kesukanan dan moral," kata seorang jurucakap jawatankuasa tersebut.
Sementara itu, Ketua Delegasi Olimpik Indonesia, Erick Thohir berkata, skuad badminton Indonesia akan mengemukakan rayuan berhubung hukuman tersebut.
"Pasukan China telah berulang kali melakukan perkara itu tetapi kenapa BWF tidak menegur atau mengambil tindakan, sedangkan dalam perlawanan semalam (kelmarin), China yang mula 'menjual' permainan dan jika diberi amaran oleh BWF, tentu pasukan lain tidak mengikutnya," kata Thohir.-ESPN Star
Adsense Content. bottom of article

0 comments:

Post a Comment

Admin tidak bertanggungjawab atas sebarang komen yang menyalahi undang-undang negara. Semua komen yang dibuat adalah milik peribadi dan tiada kena mengena dengan pihak admin. Admin berhak membuang/delete komen yang berunsur hasutan dan tidak beretika.
-HK-

Penafian

1. Segala artikel di blog ini adalah sekadar perkongsian pengalaman dan informasi sahaja. Ia bukan nasihat rasmi atau akan berkesan atau berguna untuk pembaca.

2. Segala praktik yang pembaca lakukan melalui pembacaan sesuatu artikel di blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca itu sendiri sama hasilnya untung atau rugi. Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atasnya.

3. Tidak dijamin segala artikel di blog ini memberikan hasil seperti mana yang dinyatakan. Terdapat banyak faktor yang menentukannya.

4. Segala komen yang diberikan oleh pembaca adalah di bawah tanggungjawab mereka sendiri jika ia melanggar undang-undang negara. Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atasnya atau ke atas individu tersebut.

Sekian untuk makluman dan tindakan anda. Sebarang kemusykilan dan pertanyaan bolehlah dihantar ke email beralamat haluankiri86@gmail.com