Skip to main content

Tahniah Kepada barisan Kepimpinan Baru SMM sesi 2012/2013

Tahniah dan Takziah diucapkan kepada saudara Safwan Anang atas kepercayaan bebanan baru sebagai Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM). Jadikan cerita lama sebagai pengajaran dan iktibar untuk meneruskan perjuangan mahasiswa ini.

Rasulullah (Sollallahu 'Alaihi Wasallam) bersabda:


"Agama itu nasihat", kami (sahabat) bertanya, "Terhadap siapa?", Rasulullah (Sollallahu 'Alaihi Wasallam) menjawab, "Terhadap Allah, terhadap KitabNya, terhadap RasulNya, terhadap pemimpin kaum Muslimin dan terhadap seluruh umat mereka"


Suka saya untuk memberi sedikti respon kepada peralihan kepimpinan SMM yang baru diterajui oleh sahabat saya yang juga merupakan Timb Presiden Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS):


1- "Baju yang baru dibeli mesti dipakai dengan cantik, baju yang lama biarkan ia dengan sifat 'lama'nya. Baju baru jangan disamakan dengan baju lama walaupun badan yang sama memakainya"


2- SMM kali ini mesti mengorak langkah lebih hebat, matang dan mempunyai daya pemikiran mahasiswa yang terbuka. Bukan hanya lantang memberi kritikan berapi-api kepada semua pihak yang dianggap olehnya sebagai salah, kerana SMM dilihat sebagai gerakan emosional.


3- Saya mencadangkan agar Safwan dan pimpinan SMM baru yang lain bersama-sama pimpinan gerakan mahasiswa yang bergabung ini mesti meraih kembali kepercayaan masyarakat kampus khususnya mahasiswa terhadap SMM. Pada pemerhatian saya, mereka sudah kurang bahkan hilang keyakinan.


4- Pimpinan yang baru juga semestinya mengembalikan semula konsep asal penubuhan SMM ini, tanpa ada pengaruh pihak-pihak tertentu yang mempunyai agenda tertentu melainkan orang yang selayaknya. Jika tidak, SMM tetap dengan 'pakaian lama'nya.


5- SMM bukan satu entiti gerakan mahasiswa, tetapi merupakan satu gabungan dan kesepakatan kerjasama antara semua gerakan mahasiswa yang wujud di Malaysia untuk memberi satu momentum yang padu dan jitu dalam satu kesatuan setelah dipersetujui sebulat suara. Selari dengan sabda Rasulullah (Sollallahu 'Alaihi Wasallam) yang berbunyi:


"Berjamaah (Berkumpulan) itu menimbulkan rahmah (kasih sayang) dan berpecah-belah itu membawa azab (kecelakaan)"


Akhir kata, saya megucapkan selamat maju jaya kepada Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dengan kepimpinan yang baru ini. Ingat! Gerak kerja yang tidak bermatlamatkan Islam tidak akan ke mana. Capailah kata sepakat sepanjang sesi hanya untuk menyebarkan Da'wah Islamiyah di muka bumi Allah khasnya di seluruh kampus di Malaysia.


Muhammad Hafizuddin Muhamed Noor,
Mahasiswa UIAM

Comments