Skip to main content

Facebook pencetus huru-hara??

Nak gelak pun ada dan nak sadis pun ada juga. Aku bukanlah peguambela Facebook atau promoter Facebook. Cuma pelik, ada sebahagian orang lebih takut facebook dari perintah Allah SWT. Masa ada fan FB berkenaan menghina Nabi Muhamad SAW, takde pulak yang jadi hero suruh sekat habis Facebook ini.Bila menegur untuk mengarah kebaikan atau terkena batang tubuh diri, nak disekat pula.
Sebenarnya sudah ada langkah untuk membendung fitnah atau penghinaan seseorang tokoh atau orang biasa di facebook. Melalui mahkamah pun ada, atau tak mahu naik "court mamoth" suruh admin facebook padam sahaja facebook akaun tersebut. Nak terus tutup laluan facebook di Malaysia pun boleh.. Bukan tak mampu mereka buat, tapi depa ni cakap je lebih dan buatnya tidak. Kalau buat pun, sekadar nak tutup kepincangan mereka sahaja bukan atas dasar nak perangi habis-habisan pasai penghinaan agama islam pun.

Selama ini, diceruk televisyen, radio, akhbar, sekolah dan lain-lain. Sibuk highlight penggunaan facebook ni dan secara tak langsung promote FB pun ada juga. Malah ramai tokoh politik menggunakan FB ini, bertujuan mendapat input dari rakyat setempat dan ada juga yang berdakwah dalam facebook. Aku cuma perhatikan,dan hanya khuatir fakta-fakta tentang kepincangan negara dibawah pimpinan 1Malaysia sahaja. Kalau attack belah opposition takde masalah nak tabur fitnah atau "menghentam secara fakta??"..hehehehehehe. Malahan dibela pun ada juga, alasan diberikan "Negara kita demokrasi terpimpin" pulak??

Apa-apa pun, kalau nak jadi huru-hara negara ini.. Guna handphone, email dan lain-lain pun boleh jadi juga. Elok sekat semuanya, baru aman dan sentosa...hahahahahahaha.. Oh yea, tidak lupa sekat sekali akhbar yang suka buat fitnah dan syarikat televisyen yang memutar skru dengan spanar sekali. Yang itu, depa tak nampak kot?? kehkehkehkehkeh.. Nasib baik, Rakyat Malaysia dah bijak-bijak sekarang ni. Kalau tidak memang parah lah... Agaknya, tak lama lagi sekolah pun disekat masuk...hehehehehe.

Comments