Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2010

Siapa Beruk???

Ceritanya macam ni. Suatu hari aku online (bukan suatu ari tp setiap ari..hahaha) untuk bukak facebook. Al-maklumlah kat umah aku ni ade internet, so segala kemudahan jalur lebar ni telah memudahkan aku untuk berhubung dengan sesiapa saja tak kira di mana orang tu berada. Aku ni memang berminat untuk ketahui isu semasa negara. Kadang-kadang kawan aku cakap aku ni terlalu over pasal politik. Diorang nak cakap ape kat aku lantak la asalkan aku tak campur urusan diorang dan aku memang suka bicara pasal pilitik ni. Sebabnya aku nak tau perkembangan semasa negara. Takkan itu pun salah??bukannyer aku caci maki pemimpin terang-terang kan??haha...Ooooppsss...bila sebut pasal caci maki ni, aku nak kongsi dengan kawan-kawan semua tentang apa yang aku search kat google. Pada asalnya aku nak tau tentang BERUK. Tau ke beruk tu apa??beruk tu sedara mare dengan monyet lah...aku nak cari sebab aku nak cari gambar untuk dibuat lukisan oleh sekumpulan kanak2 di tempat kerja aku (Kelas Tusyen Cikgu Mary…

Ratu Elizabeth II dan Rosmah di dalam masjid

Baru-baru ini ada disiarkan di dalam Kosmo online laporan beserta gambar First lady Negara Britain, Ratu Elizabeth ii melawat Masjid Sheikh Zayed di Abu Dhabi dengan mengenakan pakaian sopan iaitu menutup aurat kerana menghormati rumah ibadat umat Islam. Tindakan itu memenang sewajarnya dipuji apabila seorang kafir yang tidak meyakini agama Islam cuba untuk memahami dan menghormati kesucian agama Islam.

ReJaM© tiada sebarang bantahan terhadap pemakaian First Lady of Britain ini di dalam menutup aurat bagi menunjukkan rasa hormatnya terhadap masjid kerana beliau hanyalah seorang kafir yang mungkin kurang pemahaman.

Namun sedikit teguran kepada Ratu Britain itu. Beliau sepatutnya terlebih dahulu merujuk kepada First Lady of Malaysia, Datin Paduka Rosmah Mansor tentang cara sebenar menutup aurat di dalam masjid! Berikut beberapa gambar sebagai panduan kepada Ratu Britain tersebut.


Lihatlah pejuang Islam sebenar yang tidak pernah jemu siang dan malam memperjuangkan Islam untuk negara Malaysi…

Sering diganggu stalker???

Entry ini ditujukan khas kepada kaum wanita/perempuan.. disebabkan sejak kebelakangan ini, kedengaran banyak cerita ada diantara anda semua (wanita/perempuan) yang diganggu oleh stalker, pervert atau dalam erti kata lain diganggu orang yang tidak dikenali justeru membuatkan anda rasa terancam, aku nak share satu teknik 'baikkk punyaa' dengan anda semua cara untuk membuatkan stalker anda menyampah dengan anda.. sekiranya anda mengikuti segala langkah yang aku beri ni, aku sangat yakin tiada siapa lagi mahu mengganggu hidup anda semua.. hahaha...

Perkara ini turut merunsingkan aku kerana kebanyakan kawan perempuan aku muncul di internet dalam keadaan 'invicible' dan menyukarkan aku untuk berkomunikasi dengan rakan perempuan.. bila ditanya kenapa 'invicible'? jawapan biasa yang akan diterima iaitu "malas ahh, ramai orang kacau aku nanti".. jadi kepada wanita, perempuan atau kaum hawa diluar sana sila dengar baik-baik apa yang aku nak sampaikan..
pertama se…

Al-Fatihah....

Tanggal 21hb November 2010 jam 11.00 pagi kami sekeluarga dikejutkan dgn kematian saudara (ayah saudara) kami. Sejurus mendapat berita kematian kami bergegas pulang ke  Rantau Panjang,Kelantan tempat di mana pengebumian arwah. Perjalanan mengambil masa selama 8 jam akhirnya tidak dapat membawa kami utk mngucup arwah buat kali yg terakhir kerana kami tiba di kediaman arwah pada jam 10.00 malam manakala pengebumian dilakukan sebaik selesai solat isyak. Difahamkan sebelum ini arwah menghidapi kencing manis dan darah tinggi. Kemungkinan besar arwah meninggal disebabkan komplikasi jantung. Wallahualamm......
Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman...




AL-FATIHAH............

Tolong Jawabkan Boleh??

Cuba baca sampai habis..baru anda faham kesah sebenarnya..

Seorang guru, Cikgu Murni (Umur: 22) menghadapi masalah dengan salah seorang muridnya (Abu). Lalu guru ini bertanya kepada murid tersebut : "Apa sebenarnya masalah awak, Abu?"

Lalu Abu menjawab, "Saya terlalu cerdik untuk berada di darjah 4, kakak saya menduduki UPSR dan saya lebih cerdik dari dia, maka saya seharusnya berada di tempat yang sama juga!".

Cikgu Murni dah tak tertahan. Dia bawa Abu ke pejabat pengetua. Sementara Abu menunggu di ruang tamu, Cikgu Murni terangkan keadaan tersebut kepada pengetua. Cikgu Murni mengatakan yang dia akan berikan ujian kepada Abu dan jika Abu gagal menjawab, maka Abu harus kekal di darjah 3 dan berkelakuan baik. Abu dibawa masuk ke pejabat Pengetua dan Cikgu Murni terangkan pada Abu dan Abu bersetuju untuk ambil ujian yang akan diberikan.

Soalan Cikgu Murni:
1: Apa yang lembu ada 4 di badan, tapi saya cuma ada dua
2: Apa yang ada di dalam seluar kamu tapi tidak pada seluar …

Cerdik Tapi Bangang!

Masih mahu berdalih

Dia kawan baik yang baru kenal. Pesara jabatan kerajaan. Knowledgeble (isy! Terspeaking lak. Berpengetahuan tinggi). Selalu datang makan di restoran kami, dia suka makan cekodok.

Sembang punya sembang rupa-rupanya dia umno. Aku tak kisah sebab bagi aku dia ada alasan yang cukup kuat untuk dia percaya dengan parti itu. Ini analisis aku. Bukan macam sesetengah mangkuk yang sokong umno tapi nak huraikan umno tu apa pun menggelupur babi tunggal. Hujah dia ilmiah tentang peri pentingnya Islam ditegakkan di Malaysia tapi (ada tapilah) Islam Melayu..konsep Islam Melayu kata dia. Dan fakta2 yang diberikannya cukup bagus. Aku akui betul tapi sayangnya ia hanya fakta. kalau betul umno buat begitu memang baguslah, tapi hmmmmmmmmmmmhh!..

Kadang-kadang point dia sealiran dengan aku. Dia kata Anwar gini, Nik Aziz gitu, politik Hadi Awanglah bagus apabila mengkritik MP Australia yang mempersoalkan badan kehakiman Malaysia. Dengan suasana mesra aku membetah dia..

Dia : Nik Aziz orang …

Jom Ketawa!!!

Cerita 1

Sepasang suami isteri baru bercerai dan mereka bertengkar untuk tentukan hak penjagaan anak tunggal mereka. Lepas tu mereka pun pegi ke pejabat agama, jumpa kadi nak minta nasihat.

Kadi tanye kat pompuan tu... . "Kenapa awak rasa awak yang paling layak bela anak tu?

Pompuan tu jawab... "Saya yang mengandungkan anak tu. saya yang melahirkan anak tu. dia keluar dari perut saya."

Si jantan (suami) terkedu sebab dia tau pas ni kadi akan tanye dia lak. ahhh... sudah... mende aku nak goreng kadi ni... .

Kadi pun tanye si jantan... "Hah... kamu.... bagi alasan kenapa anak tu kamu yang patut bela"

"Tuan kadi... kalaulah saya ada syiling seringgit, dan saya 'masukkan' dalam vending machine, pas saya tekan satu butang pilihan, maka keluarlah setin air minuman. Saya nak tanye tuan.. air tin yang keluar dari mesin tu hak saya atau hak mesin ?"

Jawab kadi.."Hak kamu le.."

Jantan tu kata lak.."Hah... sama le kes ni pun..."

Cerita 2

Suatu…

Pendidikan Seks...Pelacur Sekolah...

Terkejut dengan foto-foto di atas? Jelas mereka kanak-kanak bawah umur. Ada ulama tua (kerana sekarang kalimat ulama muda amat masyhur jadi mesti ada juga penekanan kepada perkataan ulama tua) yang membantah pendidikan seks. Katanya macam ajar pencuri mencuri. 
Agak-agaknya dunia jadi begini kerana memang kita meninggalkan itrah Nabi. Rasulullah SAW bersabda,


Keluargaku Syurgaku...

Dalam kesibukan saya post cerita-cerita sensasi di blog saya, terlupa untuk saya memperkenalkan keluarga saya yang saya sayang. Pasti ramai kawan-kawan yang ingin tahu macam mana keluarga saya kan?nah ini die..

Ini lah keluarga saya..kesemuanya berjumlah 7orang termasuk saya. Disini saya ingin perkenalkan sorang demi seorang ahli keluarga saya.

Yang pertama semestinya adalah ketua keluarga. Beliau dilahirkan tanggal 25hb november 1960 di Pasir Mas, Kelantan. Seorang yang tegas dan sangat berdisiplin tetapi dalam masa yang sama sangat penyayang. Beliau diberi nama Fauzi Bin Hamid.
Perkenalkan mak,ayah dan adik ciah(fasihah)... Beliau merupakan ayah kandung saya. Tentang ayah saya ni, beliau mempunyai pelbagai jenis hobi. Dari pokok bonzai, ayam serama, ikan arowana dan sampailah sekarang hobi beliau brtukar plak kepada menjerat ayam hutan. Terakhir saya nak describe ttg ayah saya. Beliau ni suke gaduh ngn negro dan die mmg anti-negro. Tau ke negro tu sape??adoii...kalau tak tau jgk biar s…

Mencipta Masa Depan

Memang mudah terlintas maksud turutan perkataan tersebut di dalam minda kita. Namun adakah ia sama dengan pemikiran orang lain? Sudah tentu ianya berbeza dan sering bercanggah antara satu sama lain. Dalam pada itu sebenarnya telah wujud persamaan antara perbezaan pemikiran tadi. Walau bagaimanapun mungkin anda boleh bersetuju dengan saya sekiranya saya mengatakan maksud yang sebenar bagi perkataan-perkataan tersebut adalah dengan satu perkataan iaitu cita-cita. Cita-cita membawa maksud harapan dan impian yang cuba direalitikan oleh setiap insan yang bergelar manusia pada masa hadapan. Ada bermacam cita-cita yang boleh kita impikan. Doktor, guru, arkitek, usahawan berjaya, kerani, dan banyak lagi pekerjaan yang sering kita impikan. Namun begitu, ada juga manusia yang bercita-cita sesuatu perkara yang negatif contohnya merompak, melepak, menganggur, menyemak tepi kaki lima, kutu rayau, sekadar berfoya-foya, raja judi, perogol dan sebagainya. Semua yang disenaraikan ini adalah berkaitan dengan ci…