Adsense Link 728 X 15;

Followers

Pelajar Ini Dinafikan Hak Untuk Ambil UPSR, Muhyiddin Perlu Bertanggungjawab

Posted by Haluan Kiri Wednesday, September 12, 2012 0 comments
Adsense Content. recommended 336 X 300
Rawang - Seorang pelajar dari Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya (1) Bukit Beruntung di sini mendakwa telah dilarang daripada menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang bermula semalam kerana dikhuatiri boleh menjejaskan reputasi dan imej sekolah tersebut.

Bapa pelajar berkenaan, Mahadzir Mokhtar, 42, berkata, dia amat terkejut dan kecewa apabila dimaklumkan guru besar sekolah itu bahawa anaknya, Muhammad Faiz, 12, tidak dibenarkan menduduki peperiksaan tersebut.

"Saya telah menghubungi pihak sekolah semalam (kelmarin) untuk bertanyakan status UPSR anak saya dan berkesempatan berbual dengan salah seorang guru dan kemudian disambungkan kepada guru besar terbabit namun jawapan yang diberikannya itu cukup mengejutkan," katanya ketika ditemui di sekolah tersebut semalam.

Tambah Mahadzir, pada hari yang sama, anaknya juga telah menemui guru besar berkenaan dan diberitahu tidak perlu hadir ke sekolah.

Disebabkan sikap guru besar tersebut, anak ketiganya itu katanya, enggan hadir menduduki UPSR meskipun telah beberapa kali dipujuk.

"Perkara ini jelas menafikan hak anak saya menduduki UPSR namun lebih mengecewakan adalah sikap guru besar tersebut yang seolah-olah anak saya sahaja yang akan menjejaskan imej sekolah berkenaan.

"Saya akui Muhammad Faiz kerap tidak hadir ke sekolah kerana menghadapi beberapa masalah termasuk masalah kesihatan namun itu tidak boleh dijadikan alasan melarangnya daripada menduduki UPSR," tegasnya.

Kecewa dengan insiden tersebut, Mahadzir yang juga seorang perunding tuntutan di sebuah firma guaman telah membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Sentosa dan mengemukakan aduan kepada Pejabat Pelajaran Daerah Hulu Selangor.

Sementara itu, Pengarah Pelajaran Selangor, Mahmud Karim ketika dihubungi memberitahu, beliau telah dimaklumkan berkenaan isu tersebut tetapi masih menunggu laporan lanjut mengenainya.

Pada tahun lepas, lima pelajar dari Sekolah Kebangsaan Teluk Sara, Baling, Kedah dilarang menduduki UPSR oleh guru kerana bimbang prestasi sekolah akan terjejas.

Kejadian yang sama turut berlaku di Sekolah Kebangsaan Bandar Bintangor, Sarawak apabila tiga orang pelajar telah dilarang untuk mengambil peperiksaan tersebut. -kosmo

Ulasan dari blogger Greenboc

Hal ini terjadi adalah sistem pelajaran negara yang mementingkan kelulusan di dalam peperiksaan.

Sekolah berlumba-lumba untuk menghasilkan sebilangan ramai pelajar yang mendapat "A" di dalam semua matapelajaran dan pelajar yang dikategorikan "lemah" atau "lembam" dihalang dari menduduki peperiksaan. GB mendapat maklumat bukan sahaja pelajar UPSR, malah pelajar-pelajar PMR dan SPM juga turut terlibat sama.

Ada para pelajar yang sepatutnya menduduki PMR dan SPM telah dihantar ke bengkel-bengkel GIATMARA, Pusat Jahitan KEMAS dan seumpamanya bagi menghalang mereka untuk menduduki peperiksaan dan dikategorikan dengan para pelajar OKU.

Berlaku sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan menjadi-jadi di zaman Muhyiddin menjadi Menteri Pelajaran untuk menunjukkan kononnya di zaman TPM tersebut menjadi menteri pelajaran, keputusan peperiksaan meningkat sedangkan hakikatnya pelajar-pelajar yang menduduki peperiksaan-peperiksaan tersebut telah ditapis terlebih dahulu. Setiap kali di hari keputusan peperiksaan diumumkan maka tajuk akhbar yang lazim ialah: Keputusan Bertambah Baik.... Untuk apa? Untuk menaikkan nama menteri berkenaan.

Hal ini tidak wajar samasekali dilakukan kerana ia amat jelas menganaktirikan pelajar berkenaan semata-mata untuk tujuan menaikkan nama Menteri Pelajaran terbabit.
Adsense Content. bottom of article

0 comments:

Post a Comment

Admin tidak bertanggungjawab atas sebarang komen yang menyalahi undang-undang negara. Semua komen yang dibuat adalah milik peribadi dan tiada kena mengena dengan pihak admin. Admin berhak membuang/delete komen yang berunsur hasutan dan tidak beretika.
-HK-

Penafian

1. Segala artikel di blog ini adalah sekadar perkongsian pengalaman dan informasi sahaja. Ia bukan nasihat rasmi atau akan berkesan atau berguna untuk pembaca.

2. Segala praktik yang pembaca lakukan melalui pembacaan sesuatu artikel di blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca itu sendiri sama hasilnya untung atau rugi. Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atasnya.

3. Tidak dijamin segala artikel di blog ini memberikan hasil seperti mana yang dinyatakan. Terdapat banyak faktor yang menentukannya.

4. Segala komen yang diberikan oleh pembaca adalah di bawah tanggungjawab mereka sendiri jika ia melanggar undang-undang negara. Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atasnya atau ke atas individu tersebut.

Sekian untuk makluman dan tindakan anda. Sebarang kemusykilan dan pertanyaan bolehlah dihantar ke email beralamat haluankiri86@gmail.com